Cara Pakai Mask Warna Biru 3 Ply / N95 Yang Betul

Cara Pakai Mask Warna Biru 3 Ply / N95 Yang Betul | Wabak Covid-19 sangat berbahaya, seluruh dunia berada di bawah ancaman virus yang disebut Covid-19. WHO menyatakan bahawa penyakit ini adalah wabak global.

Salah satu cara untuk menentang virus adalah dengan pakai mask yang betul, boleh mask 3 ply warna biru atau mask N95. Supaya kita boleh meminimumkan kemungkinan kontrak Covid-19, yang sehingga kini tiada penawar.

Sebilangan orang masih keliru dan menghadapi masalah cara pakai mask yang betul, berikut adalah panduan untuk mask 3 Ply Warna Biru dan N95 yang disyorkan oleh WHO.

Cara Pakai Mask 3 Ply Warna Biru Yg Betul

Cara Pakai Mask Warna Biru 3 Ply / N95 Yang Betul

  1. Tutup keseluruhan mulut dan hidung
  2. Ikat tali atas mengelilingi kepala di atas paras telinga, kemudian ikat tali kedua dibawah paras telinga
  3. Menggunakan kedua-dua belah tangan, bentukan kepingan logam mengikut bentuk hidung.

Cara Pakai Mask N95 Yang Betul

Cara Pakai Mask Warna Biru 3 Ply / N95 Yang Betul

  1. Kendurkan tali getah dengan menarik di antara 1-2 inci sepanjang tali supaya tali getah tidak terlalu tegang.
  2. Pegang penutup mulut dan hidung itu di tapak tangan anda dengan meletakan hujung jari kepada kepingan logam penyepit hidung. Biar tali getah terjuntai dibawah tangan anda.
  3. Tangkupkan penutup mulut dan hidung itu di bawah dagu dengan kepingan logam penyepit hidung di sebelah atas.Cara Pakai Mask Warna Biru 3 Ply / N95 Yang Betul
  4. Letakan tali getah atas mengelilingi kepala di paras atas telinga manakala tali kedua diletekan di paras bawah telinga. pastikan tali getah tidak terpintal.
  5. Menggunakan kedua-dua belah tangan, bentukan kepingan logam mengikut bentuk hidung.
  6. Untuk memastikan pemakaian yang betul, tutup penutup mulut dan hidung dengan kedua-dua belah telapak tangan dan hembus dengan kuat.
  7. Sekiranya udara keluar dari sekeliling hidung, tekan kepingan logam, supaya melekap pada hidung. Jika udara keluar dari tepi, tarik getah ke belakang.

Itulah cara yang betul pakai mask, untuk mengelakkan penularan Covid-19. Semoga kita semua mengelakkan Covid-19, dan sihat selalu.

Cara Pakai Mask Warna Biru 3 Ply / N95 Yang Betul

Itu sahaja artikel yang dibuat oleh admin ” Cara Pakai Mask Warna Biru 3 Ply / N95 Yang Betul “, semoga dapat bermanfaat dan bermanfaat. Terima kasih.